fbpx

Signāls zobu ārstēšanai – 2. daļa

Zobu sāpes kā signāls zobu labošanai

Lasīt 1. daļu…

4. problēma

Simptomi

Novēlotas sāpes pēc auksta vai karsta ēdiena vai dzēriena, kas ilgst ilgāk par 30 sekundēm.

Iemesls

Šādām sāpēm iemesls var būt liels zoba bojājums vai zoba trauma.

Ārstēšana

Nepieciešama vizīte pie zobārsta, lai novērstu tālāku bojājuma attīstību un izvairītos no nopietniem iekaisumiem žokļu kaulā. Nepieciešams veikt diagnostisku rentgenogrāfiju un, iespējams, sakņu kanālu ārstēšanu.

5. problēma

Simptomi

Trulas sāpes un spiediens augšžokļa molāru reģionā.

Iemesls

Nereti šo sāpju iemeslu var būt grūti noteikt, jo augšžokļa molārus un sinusa dobumu inervē viens nerva zars, tāpēc augšžokļa molāru sāpes var likties kā deguna dobuma saslimšana un otrādi.

Ārstēšana

Vispirms vajadzētu veikt pareizu diagnostiku. Šajā gadījumā ļoti svarīga ir precīza diagnostika. Ja iemesls nav saistīts ar zobiem, jāvēršas pie sava ģimenes ārsta.

6. problēma

Simptomi

Akūtas un nepārejošas sāpes no kāda žokļa rajona, taču nav iespējams precīzi noteikt vainīgo zobu.

Iemesls

Zoba pulpas audi ir inficēti, iekaisuši un iet bojā, kas nereti notiek pēc liela zoba bojājuma tuvu zoba nervam.

Ārstēšana

Nekavējoties nepieciešama vizīte pie zobārsta. Veicot zoba kanālu ārstēšanu, iztīrot zoba kanālus no infekcijas, veicot zoba ārstēšanu, iespējams īsā laikā novērst zobu sāpes, tādējādi glābjot zobu.

7. problēma

Simptomi

Ilgstošas stipras sāpes un spiediens, sāpes naktī, smaganu pietūkums un sāpes.

Iemesls

Šādu sāpju gadījumā, iespējams, vainīgs ir iekaisums ap zoba sakni jeb periapikāls periodontīts.

Ārstēšana

Šādam zobam nepieciešama endodontiska ārstēšana vai pārārstēšana, ja iepriekš jau veikta sakņu kanāla ārstēšana. Pret sāpēm palīdz pretsāpju līdzekļi, kamēr notiek endodontiska ārstēšana. Ja iekaisums netiek ārstēts, sāpes var kļūt stiprākas, kā arī var veidoties akūts apikāls abscess, kas rezultāts būs piepampis vaigs.

Zobu sāpes var būt dažādas, tāpat kā to iemesli. Iepriekš minētais ir tikai īsas vadlīnijas zobu sāpēm. Nereti zobu bojājumi var būt arī bez simptomiem. Nozīmīgi atcerēties, ka zobiem NAV jāsāp. Sāpes ir signāls kādai patoloģijai un saslimšanai, tāpēc ir tik nozīmīgi to laikus diagnosticēt un ārstēt. Laikus ārstēta patoloģija ir ne vien vieglāk un mazinvazīvāk ārstējama, bet arī nodrošina labāku zoba veselību nākotnē.

Lai izvairītos no sāpēm un ārstēšanas, katru dienu jāveic rūpīga zobu higiēna. Jāizmanto piemērota zobu birste un pasta, kā arī regulāri jāveic zobu diegošana. Lai būtu drošs par zobu veselību, jāveic regulāra zobu pārbaude pie zobārsta, jāveic diagnostiska rentgenizmeklēšana vismaz reizi gadā, kā arī jāapmeklē zobu higiēnists divreiz gadā.

Apmeklējot zobārstu vismaz reizi gadā, ir iespējams pilnībā izvairīties no zobu sāpēm. Jau laikus diagnosticējot nelielus caurumus (mazi un virspusēji zobu bojājumi parasti nesāp), mēs, pirmkārt, pasargājam zobus no lielu audu zuduma, otrkārt, pasargājam sevi no sāpēm, laikietilpīgas un  intensīvas ārstēšanas, kā arī ietaupām līdzekļus.

Piesakies vizītei tiešsaistē
Izvēlieties pakalpojumu, speciālistu un veiciet pierakstu tiešsaistē uz jums ērto pieejamo datumu un laiku
Apines klīnikas zobārste satiek klientu