fbpx

Signāls zobu ārstēšanai

Zobu sāpes kā signāls zobu labošanai

Zobu sāpes ir viens no nepatīkamākajām sāpēm, kuras mēs pazīstam. Ja sāp zobs, tad vairs nevar koncentrēties, padomāt un gulēt, un visiem ir skaidrs, ka laiks iet pie zobārsta. Tomēr zobu sāpes ir dažādas, tāpat kā iemesls zobu sāpēm. Kā saprast, kas ir iemesls un kā tikt galā ar radušos problēmu?

Ja zobi sākuši sāpēt, ilgi vairs nevar gaidīt. Pretsāpju līdzekļi nomāks radušos problēmu tikai uz laiku, tie neizārstēs ne zoba bojājumu, ne iekaisumu kaulā. Ir jācīnās tiešā veidā ar radušos problēmu, tāpēc, ja sāp zobs, jāapmeklē zobārsts, cik vien ātri iespējams.

1. problēma

Simptomi

Spontānas un asas sāpes zobam kā reakcija uz strauju temperatūras maiņu, piemēram, iedzerot aukstu vai karstu dzērienu.

Iemesls

Ja sāpes ir asas, taču ātri pāriet, iemesls nebūs ļoti nopietns. Parasti šādu sāpju gadījumā vainīgs ir neliels zoba bojājums, izkritusi plomba vai zoba kakliņa rajons pie smaganu atkāpšanās jeb recesijas vai zoba ķīļveida defekta.

Ārstēšana

Lai uzzinātu patieso iemeslu, jāapmeklē zobārsts. Zoba bojājums ir jāārstē, un, ja izkritusi plomba, zobs jāplombē. Ja sāpes radījusi smaganu atkāpšanās vai zoba kakliņa mehānisks bojājums, tad vislabāk palīdzēs zobu pasta jutīgiem zobiem, īpaši mīksta zobu birste un rūpīga zobu higiēna.

2. problēma

Simptomi

Spontānas un asas sāpes zobam kā reakcija uz strauju temperatūras maiņu pēc zobārsta apmeklējuma.

Iemesls

Zoba bojājuma labošana ar urbi jebkurā gadījumā ir traumējoša, tāpēc pēc dziļa kariesa ārstēšanas zoba pulpa var būt jutīga.

Ārstēšana

Zobu sāpes pēc zobārsta manipulācijas ir normālas. Sāpēm laika gaitā pamazām jāsamazinās un divu līdz četru nedēļu laikā jāpazūd. Ja sāpes palielinās, jāapmeklē zobārsts atkārtoti.

3. problēma

Simptomi

Asas sāpes košļājot.

Iemesls

Zoba bojājums, plombas zudums, zoba plaisa vai lūzums.

Ārstēšana

Lai diagnosticētu patieso sāpju iemeslu, jādodas pie zobārsta. Zoba bojājums vai izkritusi plomba ir jālabo. Ja sāpes izraisījis pulpas audu bojājums, nepieciešama zobu kanālu ārstēšana. Zobu kanālu ārstēšana jeb endodontija nodrošina inficētās pulpas izņemšanu, sakņu kanālu dezinfekciju, kā arī kanālu pildīšanu ar speciālu materiālu, lai novērstu atkārtotu infekciju.

Zoba plaisas vai lūzuma ārstēšana atkarīga no to lokalizācijas un dziļuma. Nelielas un seklas plaisas iespējams ārstēt. Ja defektu nav iespējams ārstēt, zobs ir ekstrahējams.

 

Lasīt tālāk…

Piesakies vizītei tiešsaistē
Izvēlieties pakalpojumu, speciālistu un veiciet pierakstu tiešsaistē uz jums ērto pieejamo datumu un laiku
Apines klīnikas zobārste satiek klientu