fbpx

Breketes un to nēsāšanas īpatnības

Breketes efektīvi apkaro zobu rindas estētiskās un funkcionālās problēmas. Tās paredzētas gadījumos, ja ir sakodiena anomālija vai zobu nepareiza atrašanās vienam pret otru. Uzstāda dotās ierīces ārsts-ortodonts, iepriekš sagatavojot mutes dobumu ārstēšanas procedūrai, nosakot optimālu ārstēšanas shēmu katram pacientam individuālā kārtībā.

Materiāla izvēle

Ja ārsts – ortodonts nosaka ārstēšanas programmu un koriģējošās sistēmas uzstādīšanas īpatnības, tad stomatoloģijas pacients pats izvēlās materiālu, no kura tiks izgatavotas breketes. Vispieejamākais variants cenas ziņā – metāliskās. Tās ir praktiskas, izturīgas, ilgmūžīgas un to vienīgais trūkums – tās ir pamanāmas uz zobiem. Ja ir svarīgas sistēmas estētiskās īpašības, tad vajadzētu izvēlēties sintētiskā safīra stiprinājumus. Tie ir pilnīgi caurspīdīgi, tikpat izturīgi, kā metāls, taču ir dārgāki.

Lietošanas neērtības

  1. Sāpīguma sajūtas. Diskomforts un sāpes, ja procedūru veica korekti, pāriet pirmajās dienās pēc uzstādīšanas. Tāpat sāpes var parādīties pēc savelkošā loka nomaiņas, plānveida stomatologa apmeklēšanas laikā.
  2. Paaugstinātas higiēnas prasības. Nepieciešams regulāri tīrīt zobus un obligāti atbrīvoties no ēdienu atliekām pēc katras maltītes.
  3. Uztura problēmas. Nēsāšanas periodā, it īpaši pirmajos mēnešos. Šajā laikā vajadzētu atteikties no cietās pārtikas, aizvietojot to ar šķidro, biezeni un dzērieniem. Grūtības ar uzturu, īpaši nopietnas nobīdes korekcijas gadījumā, var saglabāties arī ilgāk, jo zobi un žokļi (reaģējot uz spiedienu) var klūt ļoti jūtīgi.
  4. Ilgstoša ārstēšana. Vidēji breketes valkā – 1.5-2 gadus. Pēc tam, lai nostiprinātu gūtos rezultātus, nepieciešams nakts miega laikā uzlikt speciālu fiksējošu iekārtu (divu gadu laikā). Pretējā gadījumā zobi var atgriezties sākotnējā stāvoklī.
  5. Kontrolējot, procesa gaitā, vajadzēs papildus zobu ārstēšanu, jo bieži tiem pārvietojoties atklājas kariesa pārņemtas vietas, kuras iepriekš nebija pieejamas.

Ārstēšanas efektivitāte

Breketes efektīvi novērš zobu nepareizas izvietošanās problēmas, pat būtiskas novirzes gadījumos. Taču, jāņem vērā, pat ilgstoša koriģējošās sistēmas nēsāšana – vēl negarantē ideālu smaidu. Tas ir saistīts ar to, ka nesimetriski izaugušie zobi (pāra) nolietojas nevienmērīgi.

Lai saņemtu izsmeļošāku informāciju par zobu korekciju un citiem pakalpojumiem, kurus sniedz ortodonts, sazinieties ar Apines klīnikas menedžeri pa tālruni +371 23230379.

Piesakies vizītei tiešsaistē
Izvēlieties pakalpojumu, speciālistu un veiciet pierakstu tiešsaistē uz jums ērto pieejamo datumu un laiku
Apines klīnikas zobārste satiek klientu